Weerstand en groepsdynamiek

22mei13:3913:39Weerstand en groepsdynamiekWeerstand: vaak ervaar je dit als hinderlijk, ingewikkeld en niet nuttig. Zeker als manager kom je weerstand vaak tegen op de werkvloer, maar hoe ga je daar als leidinggevende het beste mee om?

Informatie over het evenement

Waarom dit event?
Wanneer er een verandering plaatsvindt, zullen er altijd mensen zijn die zich hier tegen verzetten. Deze weerstand is een logisch gevolg, omdat we vaak stabiliteit zoeken en controle willen houden. Toch heb je als leidinggevende de taak om ook in dit soort situaties, de visie van de organisatie uit te dragen en organisatiedoelen te realiseren. Dit doe je effectief en efficiënt door jouw mensen mee te laten bewegen.

Maar om je mensen mee te laten bewegen, zal je als manager effectief met de weerstand om moeten leren gaan. En alhoewel je eigenlijk helemaal niet zit te wachten op dit verzet, zit er daarentegen ook waarde in weerstand. Het is een vorm van energie en die zou je misschien ook goed kunnen benutten. Niet door ertegen in te gaan, maar juist door het te herkennen, erkennen en effectief te gebruiken. De kunst is om die energie daar te laten stromen, waar wij willen dat het gaat stromen.

Voor wie is dit event?
Dit event is specifiek bedoeld voor leidinggevenden, die om willen leren gaan met weerstand binnen een team.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de training gaan we actief aan de slag met hoe je om kunt gaan met weerstand. Dit doen we door te kijken hoe groepen functioneren en welke processen hierin een rol spelen. Daarnaast bekijken we hoe je blokkades in groepen herkent en hoe je hier vervolgens mee om kunt gaan. Je leert ook om belemmerende denkpatronen of negatieve overtuigingen te doorzien en deze daarna te doorbreken. Daarbij zal je ook de waarde van weerstand ontdekken en leer dit vervolgens goed te benutten.

De training is praktisch, waarbij je de geleerde stof voornamelijk gaat ervaren. ‘Weerstand in groepen’ zal in groepsverband worden gegeven, waardoor we meteen praktijkgericht aan de slag kunnen gaan. De dynamiek tussen de deelnemers zal daarom een belangrijke rol spelen. Want ook tijdens deze training zal je een groep met zijn eigen weerstand ervaren.

Wat levert het op?
Je zult bewust worden van je eigen functioneren en doorziet de processen binnen jouw team. Jij krijgt helder wat je met jouw team wilt bereiken en hoe je het teamproces kunt sturen en benutten. Je zal in het vervolg effectief omgaan met weerstand bij anderen, maar óók bij jezelf. Daarbij kan je beter anticiperen op onverwachte situaties en leer je ook opbouwende feedback te geven.

Lees meer

Tijd

22 mei 2020 13:39 - 13:39(GMT+00:00)